Vizeler Hakkında
Vizeler Hakkında
Vize, vatandaşı olmadığınız bir ülkeye giriş-çıkış yapmak için gerekli olan resmi izindir. Tabii ki bu noktada gideceğiniz her ülke için önceden vize almanız gerekmediğini belirtelim. Bu seyahat edeceğiniz ülkenin vize alımını zorunlu tutup tutmadığına göre değişiklik gösterebilir.
Hangi ülkelerin vize isteyip istemediği hakkında bilgi almak için konsolosluklara, ülkelerin yetkili vize merkezlerine danışabilir ya da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Vize Uygulamaları sayfasına göz atabilirsiniz.
Schengen vizesi, öğrenci vizesi, transit vize, turistik vize… Bu zamana kadar pek çok vize türünün adını duyduğunuza eminiz. O halde hangi vize çeşidine hangi amaçla ihtiyaç var, T.C. Dışişleri Bakanlığının vize sınıflandırması doğrultusunda aktaralım.
Bir ülkeye turizm amacıyla gidildiğinde verilen vizedir. Ülkelere ya da bölgelere göre farklı isimlerle anılabilir (Amerika vizesi, İngiltere vizesi, Küba vizesi vb).
Avrupa Birliği ülkelerine giriş yapacaksanız bu Schengen vizesi olarak bilinir. Schengen vizesi ise kendi içinde “tek girişli” ve “çok girişli” olmak üzere ikiye ayrılır. Tek girişli Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’nden çıkmamak şartıyla bir kez giriş yapma imkânı verir. Çoklu girişli Schengen vizesiyle ise (vizenizin geçerlilik süresi ile de bağlantılı olarak) bölgeye birden fazla giriş-çıkış yapabilirsiniz. Örneğin Almanya’dan Türkiye’ye dönüp daha sonra Fransa’ya gitmek istiyorsanız bu durumda çoklu girişli Schengen vizesine ihtiyacınız vardır. Schengen vizesi tipini, vize başvurusu yaparken belirtebilirsiniz.
Bir şehre ulaşmak istiyorsunuz, fakat bu şehre ulaşırken bir havalimanında inip uçak değiştirmeniz gerekiyor. Şöyle örneklendirelim: Mesela New York’a gideceksiniz ve İstanbul-New York direkt uçuşu bütçenizi biraz aşıyor. Fakat Londra aktarmalı New York uçuşu (yani İstanbul’dan Londra’ya, ardından Londra’dan New York’a uçmak) daha uygun fiyatlı olduğu için bunu tercih ettiniz. İşte, tam da bu noktada New York’a ulaşmak adına başka bir ülkenin havalimanına iniş yapacağınız için o ülke sizden transit vize isteyebilir.
Transit vize, havalimanında uçak değiştirme imkânı verir; ama bu vize ile havalimanının dışına çıkamazsınız. Ayrıca bu vize türünü İngiltere, Kanada, ABD gibi bazı ülkelerin istediğini belirtelim. Transit vize ayrıntılı bilgi almak ve merak ettiğiniz soruların yanıtını öğrenmek için yazımızı okumanızı öneririz.
Eğitim nedeniyle yurt dışına çıkmak isteyen ve bunu kanıtlayan kişilere verilen vizedir. Genellikle “öğrenci vizesi” olarak da bilinir.
Bilinen diğer adı “çalışma izni” olan çalışma vizesi, yurt dışında çalışacak olan yabancı uyruklulara verilen bir vize türüdür. Çalışma vizesi alabilmek için yurt dışında çalışacağınızı kanıtlamanız gerekir.
Vatandaşı olduğu ülke tarafından resmi ya da diplomatik bir görev nedeniyle yurt dışına atanan kişilere verilen vize çeşididir. Dolayısıyla bu vize türüne herkes başvuramaz.
Yukarıda bahsettiğimiz tüm vizeleri almak için önceden başvuru yapmanız gerekir. Fakat bazı ülkelerin “kapıda vize” uygulaması sayesinde seyahat öncesinde konsolosluklara ya da seyahat edeceğiniz ülkenin resmi vize merkezine başvuru yapmanıza gerek kalmaz.
Kapıda vize, uçakta verilen bilgi formunu doldurduktan sonra (Bazı durumlarda bu form havalimanlarında da verilebilir.) yetkili memurun ülkeye giriş ve çıkış için ihtiyacınız olan vizeyi havalimanında vermesidir. Seyahat öncesinde vize başvurusuna ihtiyaç duyulmadığı için “vizesiz ülkeler” arasında yer alan Azerbaycan, Maldivler, Kamboçya gibi ülkeler bu uygulamayı hayata geçiren ülkeler arasında yer alır.
“Vize almak için nereye başvurulur?” ya da “Vize için gerekli olan evraklar nelerdir?” sorularının cevapları, vizesini almak istediğiniz ülkeye ve vize türüne göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle öncelikle vize için gerekli belgeleri eksiksiz bir şekilde toplamalı ve pasaportunuzun geçerlilik tarihinin bitimine en az 6 ay olduğuna emin olmalısınız.
Vize başvurusu yapılması gereken nokta da ülkelere göre farklılık gösterebilir. Örneğin bazı ülkeler konsolosluktan başvuru alırken bazıları konsolosluk yerine anlaşmalı vize merkezlerine başvurmanızı ister. Bu nedenle nereye başvuru yapacağınızı konsolosluğa sorarak öğrenebilir ve vize başvurusu için gerekli belgelerin listesini de alabilirsiniz.
Gerekli detayları aldıktan sonra randevu alarak ve aldığınız randevu saatinde konsolosluğa/vize merkezine gidip vize ücretini ödeyerek gerekli vize işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Vizenizin sonucunu ise belirtilen süre içerisinde yapılan bildirim sonrasında öğrenebilirsiniz.